
Kotleciki z komosy ryżowej
Komosa ryżowa- Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera dużo witamin i minerałów , kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, które mają właściwości antynowotworowe.
Moją ulubioną jest komosa czerwona. Polecam przepis na kotleciki.
Składniki:
– 100 g komosy ryżowej
– 200 ml wody
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki pasaty pomidorowej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 jajo
– sól, pieprz, ulubione zioła, np. bazylia
– olej rzepakowy
Wykonanie:
Komosę ryżową gotujemy w wodzie , tak jak ryż, aż do wsiąknięcia wody. Komosa powinna być miękka. Studzimy. Do komosy dodajemy wszystkie składniki, oprócz oleju, dosmaczamy. Formujemy kotleciki wielkości dużej łyżki i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sałatką.
Sałatka z czerwona fasolą
Składniki:
– ugotowana lub z puszki czerwona fasola
– pokrojony w kostkę melon
-porwane liście sałaty rzymskiej
– natka pietruszki
– pestki słonecznika
– oliwa z oliwek
– sok z jednej mandarynki
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy , dodajemy oliwę z oliwek, sok z mandarynki, sól, pieprz do smaku.
Smacznego

