Przepisy

Kotleciki z komosy ryżowej

Komosa ryżowa- Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera dużo witamin i minerałów , kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, które mają właściwości antynowotworowe.

Moją ulubioną jest komosa czerwona. Polecam przepis na kotleciki.

Składniki:

– 100 g komosy ryżowej

– 200 ml wody

– 2 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki pasaty pomidorowej

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 jajo

– sól, pieprz, ulubione zioła, np. bazylia

– olej rzepakowy

Wykonanie:

Komosę ryżową gotujemy w wodzie , tak jak ryż, aż do wsiąknięcia wody. Komosa powinna być miękka. Studzimy. Do komosy dodajemy wszystkie składniki, oprócz oleju, dosmaczamy. Formujemy kotleciki wielkości dużej łyżki i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sałatką.

Sałatka z czerwona fasolą

Składniki:

– ugotowana lub z puszki czerwona fasola

– pokrojony w kostkę melon

-porwane liście sałaty rzymskiej

– natka pietruszki

– pestki słonecznika

– oliwa z oliwek

– sok z jednej mandarynki

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy , dodajemy oliwę z oliwek, sok z mandarynki, sól, pieprz do smaku.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ