
Halibut na chmurce z kalafiora
Moim odkryciem wakacji 2021 jest halibut. Ta smaczna i delikatna ryba jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D, fosfor, selen, kwasy tłuszczowe Omega 3, magnez i wiele innych.
Przedstawiam przepis na delikatnego halibuta na chmurce z kalafiora. Halibut w połączeniu z kremowym kalafiorem tworzy niezapomnianą ucztę smaków.
Składniki:
- Filet z halibuta
- 1 Kalafior
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała część pora
- Mała część rzepy
- Pół mango
- Natka pietruszki do dekoracji
- Czerwone ziarenka pieprzy
- Sok z pół cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki gęstej śmietany kokosowej
- Przyprawy: Ostra papryka, sól, pieprz, kardamon.
- Olej rzepakowy do smażenia.
Wykonanie:
Filet z halibuta kroimy na części po ok 100g na porcję, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, odstawiamy do lodówki na czas gotowania kremu z kalafiora.
Do naczynia wkładamy pokrojony na drobno kalafior, obraną pietruszkę, pora, czosnek. Wlewamy wodę na równi z warzywami, a nawet ciut mniej. Pod koniec gotowania dodajemy sól, kardamon, pieprz, łyżkę masła klarowanego i dwie łyżki śmietany kokosowej. Całkowity czas gotowania to ok 15-20 minut. Następnie miksujemy zawartość do uzyskania kremowej konsystencji, dosmaczamy.
Do małego naczynia wlewamy olej, podgrzewamy. W rozgrzanym tłuszczu zanurzamy całkowicie rybę i smażymy ok 5 minut.
Do blendera wkładamy pół mango, dodajemy ciut ostrej papryczki i blendujemy. Kroimy kilka plasterków rzepy.
Do talerza wlewamy zupę – krem , na wierzch kładziemy rybę, dekorujemy sosem z mango, plasterkami rzepy, natką pietruszki, czerwonymi ziarenkami pieprzu.
Poezja smaków, polecam 😊

