Przepisy

Halibut na chmurce z kalafiora

Moim odkryciem wakacji 2021 jest halibut. Ta smaczna i delikatna ryba jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D, fosfor, selen, kwasy tłuszczowe Omega 3, magnez i wiele innych.

Przedstawiam przepis na delikatnego halibuta na chmurce z kalafiora. Halibut w połączeniu z kremowym kalafiorem tworzy niezapomnianą ucztę smaków.

Składniki:

  • Filet z halibuta
  • 1 Kalafior
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała część pora
  • Mała część rzepy
  • Pół mango
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Czerwone ziarenka pieprzy
  • Sok z pół cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki gęstej śmietany kokosowej
  • Przyprawy: Ostra papryka, sól, pieprz, kardamon.
  • Olej rzepakowy do smażenia.

Wykonanie:

Filet z halibuta kroimy na części po ok 100g na porcję, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, odstawiamy do lodówki na czas gotowania kremu z kalafiora.

Do naczynia wkładamy pokrojony na drobno kalafior, obraną pietruszkę, pora, czosnek. Wlewamy wodę na równi z warzywami, a nawet ciut mniej. Pod koniec gotowania dodajemy sól, kardamon, pieprz, łyżkę masła klarowanego i dwie łyżki śmietany kokosowej. Całkowity czas gotowania to ok 15-20 minut. Następnie miksujemy zawartość do uzyskania kremowej konsystencji, dosmaczamy.

Do małego naczynia wlewamy olej, podgrzewamy. W rozgrzanym tłuszczu zanurzamy całkowicie rybę i smażymy ok 5 minut.

Do blendera wkładamy pół mango, dodajemy ciut ostrej papryczki i blendujemy. Kroimy kilka plasterków rzepy.

Do talerza wlewamy zupę – krem , na wierzch kładziemy rybę, dekorujemy sosem z mango, plasterkami rzepy, natką pietruszki, czerwonymi ziarenkami pieprzu.

Poezja smaków, polecam 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ