Materiały edukacyjne

Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków jest niezwykle cennym napojem. Jest źródłem witamin takich jak: A, C, K, E, foliany oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, potas, wapń, magnez, betanina i antocyjany a także bakterie kwasu mlekowego. Sok z kiszonych buraków ma kwaśny odczyn pH, zawiera kwas solny i zwiększa zakwaszenie w żołądku. Jest to ważne dla osób, które mają zmniejszone wydzielanie soku żołądkowego i często borykają się z pasożytami przewodu pokarmowego. Badania które mogą stwierdzić zmniejszone wydzielanie soku żołądkowego to: przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym żołądka. Przed przystąpieniem do leczenia pasożytów przewodu pokarmowego zaleca się już tydzień przed kuracją zażywanie soku z kiszonych buraków lub kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych. Wystarczy wypić pół szklanki soku raz dziennie.

Korzyści z picia soku z kiszonych buraków:

  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Wzmacnia florę bakteryjną jelit
  • Leczy niedokrwistość
  • Obniża zły cholesterol LDL
  • Wzmacnia układ kostny
  • Poprawia przemianę materii

Unikać picia soku z kiszonych buraków powinny osoby chorujące na kamicę nerkową, reumatyzm, dna moczanowa, osoby z niskim ciśnieniem krwi.

Przepis, który stosuję:

  • 0,5 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr wody przegotowanej ostudzonej
  • Łyżka soli himalajskiej
  • Szklanka soku z kiszonych ogórków
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Buraki obieram, kroję w kostkę, umieszczam w dużym słoiku, dodaję obrany czosnek, sól, sok z kiszonych ogórków, dolewam chłodną wodę, mieszam. Słoik zakręcam i przechowuję w lodówce. Pije już na następny dzień. Buraki można wykorzystać do sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ