
Sok z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków jest niezwykle cennym napojem. Jest źródłem witamin takich jak: A, C, K, E, foliany oraz składników mineralnych, takich jak: żelazo, potas, wapń, magnez, betanina i antocyjany a także bakterie kwasu mlekowego. Sok z kiszonych buraków ma kwaśny odczyn pH, zawiera kwas solny i zwiększa zakwaszenie w żołądku. Jest to ważne dla osób, które mają zmniejszone wydzielanie soku żołądkowego i często borykają się z pasożytami przewodu pokarmowego. Badania które mogą stwierdzić zmniejszone wydzielanie soku żołądkowego to: przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym żołądka. Przed przystąpieniem do leczenia pasożytów przewodu pokarmowego zaleca się już tydzień przed kuracją zażywanie soku z kiszonych buraków lub kiszonej kapusty czy ogórków kiszonych. Wystarczy wypić pół szklanki soku raz dziennie.

Korzyści z picia soku z kiszonych buraków:
- Oczyszcza organizm z toksyn
- Wzmacnia florę bakteryjną jelit
- Leczy niedokrwistość
- Obniża zły cholesterol LDL
- Wzmacnia układ kostny
- Poprawia przemianę materii
Unikać picia soku z kiszonych buraków powinny osoby chorujące na kamicę nerkową, reumatyzm, dna moczanowa, osoby z niskim ciśnieniem krwi.
Przepis, który stosuję:
- 0,5 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr wody przegotowanej ostudzonej
- Łyżka soli himalajskiej
- Szklanka soku z kiszonych ogórków
- 2 liście laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Buraki obieram, kroję w kostkę, umieszczam w dużym słoiku, dodaję obrany czosnek, sól, sok z kiszonych ogórków, dolewam chłodną wodę, mieszam. Słoik zakręcam i przechowuję w lodówce. Pije już na następny dzień. Buraki można wykorzystać do sałatki.


