Przepisy

Alter burger

Ten przepis jest naprawdę prosty w wykonaniu. Składniki ze względu na swoją konsystencję świetnie łączą się ze sobą, tworząc zwartą konsystencję. Ze względu na wartości składników, uważam , że to nie tylko zdrowy burger, ale także wyjątkowo smaczny.

Składniki :

  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży burak
  • 1 bakłażan
  • 250 g komosy ryżowej
  • 250 g ziaren słonecznika, namoczonego 30 minut wcześniej.
  • Łyżka mąki kokosowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • Nasiona sezamu do posypania
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka lub ostra, ulubione zioła

Wykonanie:

Warzywa myjemy, paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona, bakłażan kroimy na pół, Buraka kroimy na pół zawijamy w folię do pieczenia. Te warzywa pieczemy w piekarniku ok 45 minut w temp, 190 stopni. Studzimy, obieramy ze skórki.

Osobno gotujemy komosę ryżową według przepisu.

Upieczone warzywa mielimy w maszynce do mielenia. Mielimy też komosę, czosnek, cebulę, pestki słonecznika, siemie lniane, dodajemy przyprawy, dosmaczamy. Formujemy burgery, posypujemy z obu stron sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do temp 200 stopni. Pieczemy burgery ok 30-40 minut w 200 stopniach.

Burgery można zjeść w tradycyjnej bułce lub z ulubiona sałatką. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ