
Alter burger
Ten przepis jest naprawdę prosty w wykonaniu. Składniki ze względu na swoją konsystencję świetnie łączą się ze sobą, tworząc zwartą konsystencję. Ze względu na wartości składników, uważam , że to nie tylko zdrowy burger, ale także wyjątkowo smaczny.
Składniki :
- 1 papryka czerwona
- 1 duży burak
- 1 bakłażan
- 250 g komosy ryżowej
- 250 g ziaren słonecznika, namoczonego 30 minut wcześniej.
- Łyżka mąki kokosowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki siemienia lnianego
- Nasiona sezamu do posypania
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka tymianku
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka lub ostra, ulubione zioła
Wykonanie:
Warzywa myjemy, paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona, bakłażan kroimy na pół, Buraka kroimy na pół zawijamy w folię do pieczenia. Te warzywa pieczemy w piekarniku ok 45 minut w temp, 190 stopni. Studzimy, obieramy ze skórki.
Osobno gotujemy komosę ryżową według przepisu.
Upieczone warzywa mielimy w maszynce do mielenia. Mielimy też komosę, czosnek, cebulę, pestki słonecznika, siemie lniane, dodajemy przyprawy, dosmaczamy. Formujemy burgery, posypujemy z obu stron sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do temp 200 stopni. Pieczemy burgery ok 30-40 minut w 200 stopniach.
Burgery można zjeść w tradycyjnej bułce lub z ulubiona sałatką. Smacznego.


