
Bułki z makiem
Mak nie tylko od święta.
Czy w waszych domach mak gości tylko od święta?
U mnie tak jest. Postanowiłam zapraszać go częściej do moich dań, tym bardziej , że uwielbiam jego smak, a makowiec jest dla mnie najlepszym ciastem pod słońcem 😊.
Mak to ogromne bogactwo wapnia i dlatego poruszam ten temat. Nasza dieta często jest niedoborowa pod względem wapnia.
W 100 g maku znajduje się 1438 mg wapnia. W łyżce maku mamy ok 144 mg wapnia.
Dla dorosłych zalecaną ilością wapnia na dobę jest 1000 mg.
Mak jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza i fosforu, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witamin A, D i E oraz błonnika pokarmowego. W spożywaniu maku należy zachować umiar, a zwłaszcza kobiety w ciąży i dzieci do 2 roku życia, ze względu na lekkie działanie psychoaktywne ziaren maku.
Przepis na Bułki z makiem
Składniki na 6 bułek
- 150 g mąki ryżowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki gryczanej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 g soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- ok 100 g wody lub więcej
- 5 g łusek babki jajowatej
- 20 g roztopionego masła
- Łyżka maku niebieskiego.
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem, na końcu dodajem wodę. Ja w przepisie wykorzystuję mąkę , którą uzyskuję z mielenia kaszy gryczanej lub ryżu. Używam młynka do mielenia kawy.
Ciasto nie powinno być zbyt ścisłe. Formujemy bułeczki ok 70 g, pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut. W przepisie można użyć drożdży zamiast proszku do pieczenia.


