Przepisy

Bułki z makiem

Mak nie tylko od święta.

Czy w waszych domach mak gości tylko od święta?

U mnie tak jest. Postanowiłam zapraszać go częściej do moich dań, tym bardziej , że uwielbiam jego smak, a makowiec jest dla mnie najlepszym ciastem pod słońcem 😊.

Mak to ogromne bogactwo wapnia i dlatego poruszam ten temat. Nasza dieta często jest niedoborowa pod względem wapnia.

W 100 g maku znajduje się 1438 mg wapnia. W łyżce maku mamy ok 144 mg wapnia.

Dla dorosłych zalecaną ilością wapnia na dobę jest 1000 mg.

Mak jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza i fosforu, witamin z grupy B, kwasu foliowego, witamin A, D i E oraz błonnika pokarmowego. W spożywaniu maku należy zachować umiar, a zwłaszcza kobiety w ciąży i dzieci do 2 roku życia, ze względu na lekkie działanie psychoaktywne ziaren maku.

Przepis na Bułki z makiem

Składniki na 6 bułek

  • 150 g mąki ryżowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki gryczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 g soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ok 100 g wody lub więcej
  • 5 g łusek babki jajowatej
  • 20 g roztopionego masła
  • Łyżka maku niebieskiego.

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem, na końcu dodajem wodę. Ja w przepisie wykorzystuję mąkę , którą uzyskuję z mielenia kaszy gryczanej lub ryżu. Używam młynka do mielenia kawy.

Ciasto nie powinno być zbyt ścisłe. Formujemy bułeczki ok 70 g, pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut. W przepisie można użyć drożdży zamiast proszku do pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ