Przepisy

Roladki drobiowe

Składniki na roladki :

  • Pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • Szparagi
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta ostrej papryki
  • Łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy na plastry.

Solimy, pieprzymy, rozbijamy na cienkie plastry z obydwu stron.

Przygotowujemy marynatę.

Do blendera wrzucamy: obrany czosnek, miętę, oliwę z oliwek, paprykę wędzoną i ostrą, oregano, musztardę , sok z cytryny. Miksujemy.

Każdy plaster mięsa smarujemy przygotowaną marynatą z jednej strony. Paprykę czerwoną kroimy w grubsze paski. Szparagi skracamy od góry. Następnie na każdy plaster wkładamy paprykę i szparag, zawijamy w roladki. Można je spiąć wykałaczką. Pozostałą marynatą polewamy wierzch mięsa. Roladki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Roladki można podać z pieczonymi ziemniakami lub batatami oraz z surówką lub salsą.

Salsa z pomidorów

Składniki:

  • 2 pomidory
  • Łyżka cebuli
  • Łyżka soku z cytryny
  • Pół papryki zielonej
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, paprykę kroimy dowolnie. Składniki łączymy, polewamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawiamy do smaku.

Poniżej zdjęcie roladek drobiowych podczas pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ