Przepisy

Topinambur na obiad

Czy wiecie jaki to kwiat?

Ja osobiście poznałam go dopiero w tamtym roku, mało tego rósł i nadal rośnie niedaleko mojego domu. Kwiaty zrywałam wiele razy. Okazało się , że to topinambur.

Topinambur dzięki zawartości wielu witamin i minerałów wykazuje dużo właściwości zdrowotnych:

  • obniża poziom cukru we krwi,
  • obniża cholesterol i reguluje ciśnienie,
  • reguluje pracę układu pokarmowego,
  • wspiera działanie układu nerwowego,
  • oczyszcza organizm,
  • wspomaga odchudzanie.

Po za tym jest smaczny i można z niego wyczarować dużo smacznych posiłków.

Zachęcam do eksperymentowania. U mnie najczęściej gości w postaci rożnych zup. Poniżej przepis na jedną z nich.

Zupa z topinamburu

Składniki :

  • 1 opakowanie topinamburu ok 0,5 kg
  • 2 ziemniaki
  • 1 por – biała część
  • 1 plaster selera
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki z pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • szczypta cynamonu
  • Sól, pieprz
  • Sok z jednej limonki
  • Czipsy z jednego topinamburu
  • Ewentualnie 1 łyżka śmietanki kokosowej .

Wykonanie:

Topinambur obieramy ze skóry. Obieraczką do warzyw robimy czipsy, drobne plasterki. Wkładamy do piekarnika, wyłożonego papierem do pieczenia. Suszymy ok godziny w temperaturze 130 stopni.

Obieramy warzywa i kroimy na drobne kawałki. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W garnku w którym będzie się gotować zupa, rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy warzywa i czosnek. Smażymy około 2 minuty i dolewamy wodę, tylko tyle aby pokryć warzywa. Dodajemy przyprawy. Gotujemy do 30 minut. Po ugotowaniu i dosmaczeniu wlewamy zupę do talerzy, dodajemy do zupy trochę śmietany kokosowej, wyciskamy trochę soku z limonki, posypujemy natką pietruszki i czipsami z topinamburu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ