
Topinambur na obiad
Czy wiecie jaki to kwiat?
Ja osobiście poznałam go dopiero w tamtym roku, mało tego rósł i nadal rośnie niedaleko mojego domu. Kwiaty zrywałam wiele razy. Okazało się , że to topinambur.
Topinambur dzięki zawartości wielu witamin i minerałów wykazuje dużo właściwości zdrowotnych:
- obniża poziom cukru we krwi,
- obniża cholesterol i reguluje ciśnienie,
- reguluje pracę układu pokarmowego,
- wspiera działanie układu nerwowego,
- oczyszcza organizm,
- wspomaga odchudzanie.
Po za tym jest smaczny i można z niego wyczarować dużo smacznych posiłków.
Zachęcam do eksperymentowania. U mnie najczęściej gości w postaci rożnych zup. Poniżej przepis na jedną z nich.
Zupa z topinamburu

Składniki :
- 1 opakowanie topinamburu ok 0,5 kg
- 2 ziemniaki
- 1 por – biała część
- 1 plaster selera
- 1 pietruszka
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki z pietruszki
- 1 łyżka masła klarowanego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki imbiru
- szczypta cynamonu
- Sól, pieprz
- Sok z jednej limonki
- Czipsy z jednego topinamburu
- Ewentualnie 1 łyżka śmietanki kokosowej .
Wykonanie:
Topinambur obieramy ze skóry. Obieraczką do warzyw robimy czipsy, drobne plasterki. Wkładamy do piekarnika, wyłożonego papierem do pieczenia. Suszymy ok godziny w temperaturze 130 stopni.
Obieramy warzywa i kroimy na drobne kawałki. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. W garnku w którym będzie się gotować zupa, rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy warzywa i czosnek. Smażymy około 2 minuty i dolewamy wodę, tylko tyle aby pokryć warzywa. Dodajemy przyprawy. Gotujemy do 30 minut. Po ugotowaniu i dosmaczeniu wlewamy zupę do talerzy, dodajemy do zupy trochę śmietany kokosowej, wyciskamy trochę soku z limonki, posypujemy natką pietruszki i czipsami z topinamburu.

