Bez kategorii

Moja zupa Pho

Zupa Pho zaskoczy nas wspaniałym azjatyckim smakiem, rozgrzeje, poczujemy się syci i szczęśliwi, to ostatnie zapewne dzięki ostrej papryczce😊. 

Nie ma co, trzeba ją ugotować aby się przekonać 😊

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa wołowego z kością- antrykot
  • 700 g udziec wołowy
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Seler ok 100 g
  • 1 por 10 cm
  • 1 duża cebula
  • Pół główki czosnku nie obranego
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • Kawałek świeżego imbiru 5 cm
  • Laska cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Sól, pieprz
  • Papryczka ostra czerwona
  • Szczypior z cebuli dymki
  • 2 szt. kapusty pak choi
  • 1 opakowanie Kiełków fasoli mung
  • Natka kolendry
  • Limonki
  • Makaron ryzowy wstążki

Wykonanie:

Do dużego garnka wkładamy mięso, imbir, zalewamy zimną wodą ok 6,5 l. Gotujemy mięso ok 3 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy warzywa: marchew, pietruszkę, por, seler, cebulę, czosnek, dodajemy przyprawy: koper włoski, cynamon, kardamon, anyż, sos sojowy, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze godzinę. Sprawdzamy smak, dosmaczamy.

Przygotowujemy dodatki: kroimy kapustę pak choi w drobne kawałki, papryczkę ostrą kroimy w najdrobniejsze kawałki, szczypior kroimy w trochę grubsze kawałki, natkę kolendry kroimy według uznania. Limonki sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę z limonki na drobnych oczkach.

Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą na około 30 minut (lub według przepisu) , sprawdzamy czy dolać do niego wodę. Gotowy odcedzamy. Mięso z zupy wyjmujemy i dzielimy na cząstki jakie chcemy. Warzywa z zupy wyjmujemy, można je użyć nap do sałatki lub pasztetu warzywnego.

Do miseczki wkładamy makaron, mięso, wlewamy zupę, można wlewać przez sitko. Dodajemy kapustę pak choi, szczypior, papryczkę ostrą, kiełki fasoli, plaster limonki, natkę kolendry, posypujemy tartą limonką.  Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ