
Płatki drożdżowe nie aktywne
Jest to bardzo dobry dodatek do sałatek lub zup.
Płatki drożdżowe są źródłem białka oraz witamin z grupy B. Mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, obniżają poziom cholesterolu.
Zawierają foliany i minerały takie jak: Fosfor, magnez, selen, miedź, cynk, żelazo, wapń, sód i potas.
Płatki drożdżowe warto zatem dodawać do naszych potraw. Mimo, że mają neutralny smak, mogą nie przypaść do gustu , dlatego na początek lepiej używać małych ilości.
Dziś przygotowałam prostą sałatkę, która może być samodzielnym daniem, bądź daniem obiadowym gdy dodamy do niej mięso lub rybę. Dobry pomysł na danie do pracy.
Sałatka z brokułami i płatkami
Składniki:
- 1 duży brokuł ugotowany na parze
- 1 jajko ugotowane na twardo
- Pół cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
- Garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Do posypania :
1 łyżka płatków drożdżowych nie aktywnych.
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na małe cząstki, gotujemy na parze ok 10-15 minut. Wykładamy na talerz. Dodajemy pomidorki, jajko pokrojone na cząstki, cebulę. Przygotowujemy sos z powyższych składników, polewamy sałatkę i posypujemy płatkami drożdżowymi.
Smacznego.


