Materiały edukacyjne

Dieta bezglutenowa- moda czy konieczność.

Wiele osób wyklucza ze swojego jadłospisu gluten. Odstawienie produktów glutenowych u niektórych osób przynosi korzyści, np. wyciszają się u nich bóle brzucha, osoby takie czują się lżejsze, mają więcej energii, lepszą koncentrację. U niektórych osób nie ma to znaczenia. Warto wykonać badania, aby wiedzieć czy gluten nam szkodzi.

Badania specjalistyczne z krwi to:

Przeciwciała p/transglutaminazie tkankowej – anty-tTg IGA

Przeciwciała p/transglutaminazie tkankowej – anty-tTg IGG

Wynik>=20RU/ml to wynik dodatni.

Przeciwciała p.endomysium EmA -IGG.

Wynik >=10 to wynik dodatni.

Dobrze też sprawdzić ogólny poziom  imunoglobulin IGA.

Jeśli któryś z parametrów jest powyżej normy oznacza to , że jednak gluten nam nie służy i możemy chorować na celiakię.

Proszę pamiętać, że badania przeciwciał robimy nie będąc na diecie bezglutenowej co najmniej przez 6 tygodni. Przyjmowanie sterydów również nie pokaże miarodajnego wyniku.

Drugie badanie diagnostyczne to gastroskopia z pobraniem wycinków w kierunku celiakii. Skierowanie na badanie wydaje lekarz gastrolog.

I tu ciekawostka, nie trzeba mieć uszkodzonych kosmków jelitowych, a wystarczą podwyższone przeciwciała anty-tTg IGA, które świadczą, że powinniśmy gluten odstawić z naszego żywienia.

Jest jeszcze badanie HLA DQ2/DQ8, jest to badanie genetyczne, pobiera się do badania wymaz z jamy ustnej. Przydatne może być gdy chcemy sprawdzić , czy nasze dzieci mają gen odpowiedzialny za celiakię. Gdy wyjdą przeciwciała lub potwierdzenie badania genetycznego należy przestrzegać diety bezglutenowej. Częściej dziedziczą ten gen dziewczynki.

Co to jest celiakia?

Jest to choroba autoimmunologiczna, o podłożu genetycznym, nazywana również chorobą trzewną.

Organizm nie toleruje białka – glutenu.

Nie zawierają glutenu: gryka, proso, sorgo, komosa ryżowa, ryż, amarantus, kasza jaglana, owies z oznaczeniem. Dla bezpieczeństwa lepiej kupować te produkty z oznaczeniem bezglutenowy.

Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa.

Zabronione w diecie bezglutenowej są: pszenica (także orkisz), jęczmień, żyto i zwykły owies* ( chyba że ma oznaczenie bezglutenowy), manna, kasza bulgur i wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Zawierają gluten:

Pszenica (w tym jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka, durum, samopsza, kamut), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta.

Wędliny zwłaszcza pakowane zawierają gluten. Gluten (w różnej formie) używany jest także jako zagęstnik, nośnik smaku, aromatu i jest powszechnie używany w przemyśle spożywczym.

 Osoby chore na celiakię często mają alergię lub nietolerancję na mleko krowie i inne, dlatego zalecam wykonanie badań na nietolerancję pokarmową igg zależną i testy alergiczna ige.

Objawy celiakii:

  • bóle i wzdęcia brzucha,
  • biegunki tłuszczowe lub wodniste,
  • utrata masy ciała, chudnięcie,
  • zaburzenia rozwoju u dzieci,
  • niski wzrost,
  • zmiana usposobienia, często depresja,
  • objawy niedoborowe (np. uporczywa anemia), będące efektem zespołu złego wchłaniania.
  • Tycie
  • Zatrzymywanie wody w organizmie, obrzęki
  • Niedokrwistość
  • Afty
  • Niedorozwój szkliwa zębowego
  • zmęczenie
  • zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja, padaczka),
  • uporczywe bóle głowy,
  • depresja,
  • wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe,
  • problemy ze skórą (sugerujące chorobę Dühringa – skórną postać celiakii),
  • nawykowe poronienia, problemy z płodnością,
  • współistniejące choroby autoimmunologiczne.

U niektórych osób, wszystkie badania są prawidłowe, a po spożyciu glutenu występuje nadwrażliwość na gluten. W tym przypadku dietę można stosować czasowo, lub na stałe. U osób chorych na celiakię jedynym lekiem jest dieta bezglutenowa.

Występuje też alergia na gluten. Badanie , które potwierdzi alergie to testy alergiczne u alergologa.

Najczęstsze objawy alergii:

  • wymioty,
  • biegunka,
  • wstrząs anafilaktyczny,
  • pokrzywka skórna,
  • wodnisty katar,
  • skurcze oskrzeli,
  • zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry.

Jedynym lekiem jest całkowite wykluczenie glutenu.

Mam nadzieję, że te informacje pokazały dla kogo gluten jest nie wskazany i że nie można go traktować jako sposób na odchudzanie czy modną dietę. Osoby stosujące dietę bezglutenową również mogą być z nadwagą, otyłością. Przyczyna tkwi w spożywaniu w nadmiarze kalorii w stosunku do zapotrzebowania energetycznego. Wiele osób nie wie , że choruje na choroby gluteno-zależne, dlatego jeśli lepiej się czujesz gdy nie spożywasz produktów glutenowych, warto zrobić badania i sobie pomóc, bądź po prostu nie spożywać glutenu. W chorobach autoimunologicznych, również zaleca się wykluczenie glutenu. Na mojej stronie można pobrać ogólne wskazówki żywieniowe w chorobach z wykluczeniem glutenu.

Zapraszam do konsultacji w formie tele-wizyt w nurtujących Cię problemach żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ