Przepisy

Migdałowe bułeczki

Migdałowe bułeczki to świetne rozwiązanie zamiast zwykłego pieczywa. Bułeczki są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Zawierają bardzo mało węglowodanów. Chleb żytni na zakwasie o masie 70 g zawiera 31 g węglowodanów, a bułeczka ważąca 70 g zawiera tylko 5 g węglowodanów.

Polecam Migdałowe bułeczki zwłaszcza osobom chorującym na cukrzycę typu II, osobom z insulino-opornością oraz z nadciśnieniem, chorobami serca, hiperlipidemią.

Składniki:

  • 250 g mąki migdałowej (opakowanie)
  • 70 g siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżka octu jabłkowego ( 6 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 300 ml wody letniej

Sposób wykonania:

Do naczynia wsypujemy mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, dodajemy ocet jabłkowy i 3 jajka. Całość mieszamy, na koniec dodajemy tyle wody ile potrzeba do wyrobienia bułek, tak aby  masa była zwarta. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy bułki, można dodać ulubione zioła. Z tej porcji wychodzi 8 bułeczek. Pieczemy je w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Należy pamiętać, że każdy piekarnik jest inny, dlatego można nastawić czas pieczenia na 30 minut, sprawdzić i ewentualnie przedłużyć czas pieczenia.

 Jedna bułka zawiera ok 210 kcal i tylko ok 5 g węglowodanów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ