Materiały edukacyjne

Dobre tłuszcze, część II

Wyróżniamy trzy rodzaje tłuszczów: tłuszcze nasycone, nienasycone i trans. Kwasy tłuszczowe nienasycone dzielą się na wielonienasycone i jednonienasycone.

Jednonienasycone kwasy omega – 9 ( MUFA ) mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dbają o dobry cholesterol HDL. Najcenniejszym jest oliwa z oliwek. Należy spożywać ją na zimno, doskonała jest do sałatek. Dobrej jakości oliwa powinna zawierać 70% kwasu oleinowego. Można ją używać też do obróbki termicznej do 175*C. Na zimno jest bardziej wartościowa. Po wstawieniu do lodówki prawdziwa oliwa tężeje i staje się mętna, drapie w migdałki i pachnie.

Inne kwasy jednonienasycone to:
  • olej rzepakowy
  • migdały
  • orzechy laskowe,
  • olej arachidowy
  • awokado
  • olej z wiesiołka
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe dzielą się na Omega -6 i Omega-3.

Omega-6 znajdują się w olejach roślinnych:

  • z orzechów włoskich
  • z wiesiołka
  • z pestek winogron
  • z pestek dyni
  • z kiełków pszenicy
  • olej sezamowy
  • olej ryżowy
  • olej z ostropestu
  • olej sezamowy

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega -6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz ich nadmiar może być niekorzystny.

Omega -3 dzielą się na:

kwas linolenowy i kwasy EPA i DHA

Kwas linolenowy występuje w:

  • siemię lniane i chia
  • orzechy włoskie
  • olej lniany na zimno jako dodatek do sałatek, olej rzepakowy
  • olej z dzikiej róży na zimno jako dodatek do sałatek

kwasy EPA i DHA występują w:

  • rybach takich jak śledź, makrela, łosoś
  • tran
  • algi
  • ekologiczne mięso zwierząt karmionych trawą: królik, dziczyzna, wołowina

Żywy kolor łososia jest często zasługą stosowania barwników do karmy dla ryb. Hodowlany łosoś jest skażony dużą zawartością pestycydów i metali ciężkich, dlatego warto poszukać łososia dzikiego, ekologicznego. Kupiłam takiego w Selgros.

Aby wielonienasycone kwasy tłuszczowe były korzystne dla zdrowia, ważne jest spożywanie w odpowiednich proporcjach. Odpowiedni stosunek Omega-3 do Omega -6 to 1:2. Nie powinno się przekraczać tych proporcji, ponieważ są szkodliwe. W Polsce spożywa się Omega-6 w nadmiarze, ponieważ są one zawarte w żywności przetworzonej, gotowej, używamy tanich rafinowanych olejów. Natomiast podaż Omega -3 jest zbyt mała.

Kwasy Omega-3 działają dobroczynnie na:

  • serce, chronią przed miażdżycą, zawałem serca, cukrzycą, udarem, wyrównują ciśnienie krwi,
  • poprawiają lipidogram,
  • opóźniają procesy starzenia się i demencji,
  • poprawiają koncentrację i pracę mózgu,
  • wzmacniają odporność,
  • chronię przed depresją, lękami, ADHD,
  • są konieczne dla rozwoju dziecka
  • są korzystne w profilaktyce nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych,
  • mają dobry wpływ na naszą urodę: skórę, włosy i paznokcie.

Chory organizm ma problem z metabolizowaniem nadmiaru kwasów Omeg-6, w wyniku czego powstaje nadmiar kwasu arachidonowego, który działa prozapalnie. Z uwagi na ten kwas mięso określane jest jako rakotwórcze. Prowodyrem tego kwasu jest też insulina, dlatego zmniejszając jej poziom, zmniejszamy stany zapalne. Suplementacja może dotyczyć tylko kwasów Omega-3, bo Omega-6 spożywamy dużo. Można w laboratorium zbadać poziom kwasów. W chorobach autoimmunologicznych dobra okazuje się suplementacja EPA i DHA przez nawet 6 miesięcy.

Kasy tłuszczowe nasycone

Zaliczamy do nich :

  • kwasy palmitynowy
  • stearynowy
  • mirystynowy
  • laurynowy

Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzą z:

  • mięsa i przetworów
  • mleko i przetwory
  • tłuszcz kokosowy
  • olej palmowy

Kwasów tłuszczowych  nasyconych w naszym żywieniu nie powinno być więcej niż 10%

Tłuszcz, który odchudza, czyli olej kokosowy.

Olej ten ma właściwości lecznicze, działa jak antybiotyk, chroni przed infekcjami, pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych oraz wzmaga odporność. Olej kokosowy jest lekkostrawny, trawiony jest bez udziału enzymów i żółci. Daje uczucie sytości. Olej kokosowy nie podnosi poziomu glukozy i insuliny we krwi. Przyspiesza on proces redukcji wagi ciała dlatego , że metabolizuje się inaczej niż pozostałe tłuszcze. Organizm nie ma zdolności magazynowania oleju kokosowego i wykorzystuje go jako energię, a nadmiar wydala. Każda żywność zawierająca kokos poprawia metabolizm i łagodzi objawy związane z zespołem jelita drażliwego. Pomaga w walce z candidą, pasożytami.

Margaryna to tłuszcz roślinny, poddany przetworzeniu, często wykorzystywany w przemyśle spożywczym, bogaty w tłuszcze trans. Dlatego jedzmy to co bardziej naturalne czyli prawdziwe masło.

Na koniec kilka informacji o tłuszczach trans. Są one najbardziej szkodliwe. Wywołują: stany zapalne, sprzyjają nowotworom, cukrzycy, alergii, chorobom serca, nietolerancjom pokarmowym, zaburzają pracę układu immunologicznego, podnoszą poziom cholesterolu, powodują cellulit. Ukrywają się w każdym przetworzonym produkcie np.; tłuszcz spożywczy, margaryna, hydrogenizowane oleje roślinne. Znajdziemy je w smakołykach, fast food , frytkach, chipsach, herbatnikach, krakersach, polewach do tortów, pieczywie, pizzy, zupkach instant, kostkach rosołowych. Izomery trans powstają również podczas smażenia na olejach takich jak lniany, słonecznikowy, z pestek winogron, sojowy, kukurydziany. Tak duże ich spożycie zawdzięczamy źle pojętej ekonomii. Tłuszcze trans, syrop glukozowo-fruktozowy czy gluten są tanim i opłacalnym składnikiem ponieważ nadają chrupkość, nie jełczeją, nie mają brzydkiego zapachu, nie zmieniają konsystencji. Niestety dla NAS są bardzo szkodliwe.

Unikajmy reklamowanych prozdrowotnych margaryn.

Zawartość izomerów trans w:

  • paczka chipsów ok 6 g
  • herbatniki ok. 8 g
  • łyżeczka margaryny ok 4-6 g
  • porcja frytek na oleju roślinnym ok 8-9 g

Aby uniknąć izomerów trans, należy czytać etykiety produktów, przygotowywać samemu pożywienie, zgodnie z prawidłowym użyciem i przechowywaniem.

Mam nadzieję, że tymi wpisami zachęciłam Was do zdrowych tłuszczy, że wzbogacicie Wasze żywienie w ich dobroczynne działanie. Ograniczycie kwasy trans. Spójrzcie na Wasze dzieci czy nie potrzebuję korekty żywieniowej. Dbajcie o swoje zdrowie i bliskich.

Zachęcam do skorzystania z mojej pomocy. Układam jadłospisy dla dzieci i dorosłych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ