
Kaczka z bigosem z pora
Wiele razy piekłam kaczkę w piekarniku i nigdy nie była wyśmienita. Postanowiłam pierś z kaczki ugotować i okazało się , ze to najlepszy sposób przygotowania. Wyszła bardzo dobra, soczysta, miękka, dlatego polecam jej przygotowanie na obiad. Do tego mój stary sprawdzony przepis na bigos z pora. Jeśli sprawdzicie, proszę o komentarze pod wpisem.
Składniki na kaczkę z wody
- tyle piersi z kaczki ze skórą ile chcecie
- Przyprawy: sól ( płaska łyżka lub mniej), pieprz,
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- łyżka majeranku
- 2 łyżki masła klarowanego
Piersi z kaczki układamy w garnku, dodajemy przyprawy, i masło klarowane, zalewamy zimną wodą trochę ponad mięso. Gotujemy bardzo wolno około 2- 3 godziny. Wyłączamy i wyjmujemy mięso aby trochę odpoczęło. Kaczkę można podawać z ziemniakami i z bigosem z porów.
Składniki na bigos z porów :
- 4 duże pory
- 1 duża cebula
- 2 łyżki koperku mrożonego lub świeżego
- garść szczypiorku
- łyżka masła klarowanego
- Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, szczypta imbiru
- sól i pieprz do smaku
- sok z połówki cytryny
Wykonanie:
Pory kroimy na cztery, wzdłuż, następnie na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, szczypiorek kroimy drobno. Rozpuszczamy w garnku łyżkę masła klarowanego i wrzucamy pory, cebulę. Po 2 minutach dolewamy wodę, mniej więcej do połowy zawartości składników. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 15-20 minut, sprawdzamy czy por jest miękki. Jeśli tak, wrzucamy szczypiorek, koperek, mieszamy i wyłączamy gotowanie. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny.
Może zdjęcie nienajlepsze, ale mięso bardzo smaczne.
Smacznego 🙂


