Przepisy

Kaczka z bigosem z pora

Wiele razy piekłam kaczkę w piekarniku i nigdy nie była wyśmienita. Postanowiłam pierś z kaczki ugotować i okazało się , ze to najlepszy sposób przygotowania. Wyszła bardzo dobra, soczysta, miękka, dlatego polecam jej przygotowanie na obiad. Do tego mój stary sprawdzony przepis na bigos z pora. Jeśli sprawdzicie, proszę o komentarze pod wpisem.

Składniki na kaczkę z wody

  • tyle piersi z kaczki ze skórą ile chcecie
  • Przyprawy: sól ( płaska łyżka lub mniej), pieprz,
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna jałowca
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki masła klarowanego

Piersi z kaczki układamy w garnku, dodajemy przyprawy, i masło klarowane, zalewamy zimną wodą trochę ponad mięso. Gotujemy bardzo wolno około 2- 3 godziny. Wyłączamy i wyjmujemy mięso aby trochę odpoczęło. Kaczkę można podawać z ziemniakami i z bigosem z porów.

Składniki na bigos z porów :

  • 4 duże pory
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki koperku mrożonego lub świeżego
  • garść szczypiorku
  • łyżka masła klarowanego
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, szczypta imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połówki cytryny

Wykonanie:

Pory kroimy na cztery, wzdłuż, następnie na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, szczypiorek kroimy drobno. Rozpuszczamy w garnku łyżkę masła klarowanego i wrzucamy pory, cebulę. Po 2 minutach dolewamy wodę, mniej więcej do połowy zawartości składników. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 15-20 minut, sprawdzamy czy por jest miękki. Jeśli tak, wrzucamy szczypiorek, koperek, mieszamy i wyłączamy gotowanie. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny.

Może zdjęcie nienajlepsze, ale mięso bardzo smaczne.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ