Przepisy

Gulasz węgierski

Za oknem prawdziwa zima. Spadł śnieg i będzie mróz😊. W kominku słychać trzaski iskier. Idealnym pomysłem na chłodniejsze dni jest mój ulubiony gulasz węgierski. Zupa ta rozgrzewa i syci moją rodzinę od kilku lat. Jest już wykonane przeze mnie zdjęcie gulaszu. Jeżeli skusicie się na wykonanie gulaszu , proszę róbcie zdjęcia i zamieszczajcie w komentarzach.

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego
  • 4 cebule
  • ½ kg ziemniaków
  • 3 czerwone papryki
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki olej kokosowego lub masła klarowanego do smażenia
  • Sól, pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pasty węgierskiej paprykowej ostrej (Rolnik)
  • Pół butelki passaty pomidorowej z Łowicza, klasyczna, bez dodatku soli.

Wykonanie gulaszu:

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso, jak się trochę zrumieni, dodajemy cebulę, smażymy jeszcze chwilę, tak aby nie przypalić cebuli. Do osobnego garnka wlewamy 1 i ½ litra wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso z cebulą, przyprawy: paprykę słodką, listki laurowe, ziele angielskie, sól , pieprz. Zmniejszamy tempo gotowania. Gotujemy przez godzinę, pod przykryciem.

Czosnek koniecznie trzeba zmiażdżyć i posiekać drobno, lub przecisnąć przez praskę. Po godzinie delikatnego gotowania gulaszu, dodajemy: czosnek, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę lub paski, passatę pomidorową, pastę węgierką ostrą, dosmaczamy solą i pieprzem. Pastę węgierską dodajemy według uznania. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy wody. Gotujemy jeszcze ok 30-40 minut. Gulasz jest najlepszy następnego dnia.

W 300 gramach jest ok 277 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ