Przepisy

Zupa brokułowa

Brokuł to warzywo z grupy kapustnych. Pięknie wygląda i posiada silne właściwości antyoksydacyjne. W swoim składzie zawiera sulforafan , który jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nas przed czynnikami rakotwórczymi. Jest jeden warunek, nie należy go gotować czy blanszować w wysokich temperaturach. Brokuł mrożony, kupiony w sklepie, który został poddany blanszowaniu w temperaturze 86 stopni C, nie będzie zawierał sulforafanu. Zaleca się spożywanie brokułu na surowo lub gotowanego na parze.

Brokuł zawiera między innymi dużo wapnia, potasu, kwasu foliowego, witaminy A, C, chromu, błonnika. Posiada jeszcze jedną zaletę, jest niskokaloryczny. Zachęcam również do spożywania kiełków brokułu.

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 2 małe marchewki
  • 1 mały kawałek pora, długość kciuka
  • 1 duży ziemniak
  • Plaster selera ( bulwy)
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta papryki słodkiej
  • Łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 duże łyżki śmietany kokosowej, ja użyłam Coconut Cream 65 ml
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki wkładamy ciasno do garnka, oprócz różyczek brokułu. Twardą część łodygi brokułu dodajemy do innych warzyw. Zalewamy wodą, tak aby tylko przykryć warzywa. Dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy. Gotujemy 20 minut do uzyskania miękkich warzyw. W tym samym czasie brokuł dzielimy na mniejsze cząstki i gotujemy na parze około 5 minut.

Gdy warzywa w zupie będą miękkie, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i śmietankę kokosową. Wyłączamy gotowanie. Niech zupa trochę przestygnie. Następnie ugotowane na parze brokuły dodajemy do zupy i miksujemy (blendujemy). Zupa powinna mieć konsystencje kremu. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać przegotowanej wody. Dosmaczamy i wylewamy na talerze, posypujemy pociętą natką pietruszki.

Porcja przewidziana na 3 osoby, w 300g zupy znajduje się ok. 183 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ