Przepisy

Sałatka z Tamarillo

Tamarillo to inaczej pomidor drzewiasty. Jest to owoc egzotyczny, smakiem przypomina pomidora, jest wyraźniejszy, bardziej aromatyczny, a nawet ciut cierpki. Skórka Tamarillo ma smak gorzki, dlatego najlepiej ją zdjąć, wcześniej polewając owoc wrzątkiem. Tamarillo zawiera dużo witamin i minerałów, jest niskokaloryczny. Zachęcam aby często gościł na Waszych stołach.

Składniki

  • 1Tamarillo
  • 5 liści sałaty rzymskiej lub lodowej
  • Garść papryki żółtej
  • Garść awokado
  • Pół pomarańczy
  • Łyżka natki pietruszki
  • Łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Sok z połówki pomarańczy

Wykonanie:

Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myjemy. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w kostkę, awokado kroimy w słupki dowolnej wielkości. Pół pomarańczy kroimy w kostkę. Wszystko łączymy w naczyniu. Posypujemy natką pietruszki. Na wierzch sałatki układamy pokrojone w cząstki tamarillo. Solimy odrobinę tylko tamarillo, a następnie polewamy sosem, również tamarillo. Sałatkę zjadamy zaraz po polaniu sosem.

Wykonanie sosu:

Łyżkę oleju lnianego lub oliwy z oliwek łączymy z sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy.

Sałatka z Tamarillo obliczona jest na jedną porcję, jej wartość kaloryczna wynosi 284 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ