Przepisy

Orzechowe penne z łososiem

Orzechowe penne z łososiem łączy w sobie delikatność orzechów nerkowca i bardzo delikatnej ryby. Smak podbijają tymianek i pieprz. Zachęcam do smakowania.

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g makaron Penne Rigate bezglutenowy lub inny
  • 4 łyżki zmielonych orzechów nerkowców
  • 2 łyżki śmietany kokosowej lub serka mascarpone
  • 6 gałązek natki pietruszki (ilość dowolna)
  • Łosoś pieczony lub obsmażony po 100g na osobę
  • Sól , pieprz do smaku.
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Świeży tymianek lub suszony w dowolnej ilości

Wykonanie:

Na patelni obsmażamy świeżego łososia na oleju kokosowym lub lepiej użyć łososia pieczonego. Dobrze jest upiec go dzień wcześniej. Pieczemy łososia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-45 minut.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu makaronu. Po ugotowaniu odlewamy wodę, makaron zostaje w garnku. Na patelnię wysypujemy zmielone na drobno orzechy nerkowca. Do zmielenia używam młynka do mielenia kawy. Dodajemy 2 łyżki czubate śmietanki kokosowej i tymianek, mieszamy, solimy, pieprzymy do smaku.

Składniki podgrzewamy do lekkiego zagotowania i wlewamy do garnka z makaronem. Łososia dzielimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka z makaronem, dodajemy posiekaną drobno nać pietruszki, mieszamy, dosmaczamy i podajemy jako danie obiadowe z surówką z kapusty kiszonej.

Jedna porcja zawiera 595 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka
Jak wykorzystujemy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ